Thema tenstoonstelling

Nieuwe gevechtsuitrusting

De komende jaren worden alle militairen voorzien van de nieuwe STRONG-uitrusting. STRONG staat voor Soldiers Transformation on Going. Onder ‘Soldier Transformation On Going’ vallen de uitrustingsprojecten waaraan Defensie de afgelopen jaren werkte: het Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS), het Defensie Operationeel Kleding Systeem (DOKS), Individueel Soldaat Systeem (ISS), Verbetering Gevechtsuitrusting (VGU) en Keuzeconcept Gevechtslaarzen (KCGvL). 

Vele proefmodellen met een nieuw camouflagepatroon zijn getest voordat de uiteindelijke uitrusting aanbesteed werd. Het nieuwe camouflagepatroon komt voort uit een intensief onderzoeksprogramma door kennisinstituut TNO. Het Netherlands Fractal Pattern (NFP) zijn kleine en grote geometrische vormen. Het patroon bestaat uit structuren die veel in de natuur voorkomen. Het gaat om patronen die van dichtbij én veraf ‘werken’. Vergelijk het met blaadjes aan een boom in een bos. Van welke afstand je er naar kijkt; ze vallen nooit uit de toon. 
Op dit moment zijn er 5 camouflagepatronen: woodland, desert, jungle, arctic en het forest van de mariniers (multicam was een tijdelijke tussenoplossing). Maar die 5 zijn slechts geschikt voor 1 omgeving. In de toekomst gaat Defensie terug naar 3 varianten:

  • NFP-Green voor bosrijke en stedelijke gebieden in West- en Oost-Europa
  • NFP-Tan voor droge gebieden zoals woestijnen, steppes en savannen
  • NFP-Navy Voor het boordpersoneel van de marine (nog in ontwikkeling)

In de Historische Collectie B&T is een speciale hoek ingericht met alle proefmodellen en de uiteindelijke goedgekeurde uitrusting.                                            

Plattegrond Historische Collectie Bevoorradings- & Transporttroepen

In bijgevoegd PDF-bestand ziet u een plattegrond van de indeling van gebouw V20 met de Historische Collectie Bevoorradings- & Transporttroepen.

Plattegrond SHCRB&T