Ornamenten

Op het buitenterrein voor het gebouw van de Historische Collectie B&T zijn diverse ornamenten te vinden die toebehoord hebben aan AAT-, Intendance en B&T-eenheden, maar ook ornamenten die gemaakt zijn tijdens de vele uitzendingen. Deze ornamenten zijn in de loop der jaren toegevoegd aan de verzameling via de Rekwisietenafdeling van de Traditie Commissie KL of verkregen via oud militairen en particulieren.

Zo vinden we voor het gebouw nog een oude YA-328 (Dikke DAF) die vooral in gebruik was bij de Werktroepen Compagnie van het Aanvullingsplaats Bataljon of de Territoriale eenheden. Menig dienstplichting soldaat heeft hierop zijn rijopleiding gehad. 'Dubbel klutsen' en 'tussengas' waren bekende handelingen bij het rijden met de YA-328. Een goede chauffeur kreeg het zelfs voor elkaar om te schakelen zonder het koppelingspedaal te gebruiken. De YA-328 is in dienst geweest in de jaren '60 t/m '80 van de vorige eeuw en heeft ook zijn dienst bewezen bij de VN-Vredesmacht UNIFIL in Libanon (1975-1985). De YA-328 stond echt bekend als het werkpaard van de KL.

Voor het gebouw staat een Mobiele Satelliet Keuken (MSK). Dit is een proefmodel welke gebruikt is in Afghanistan. Voorverpakte en diepgevroren maaltijden werden in de hete luchtovens gegenereerd en verstrekt aan de militairen. Er was keuze uit 48 verschillende soorten maaltijden, maar na verloop van tijd had men alles al wel eens gegeten en men vond de smaak toch enigszins tegenvallen. In de loop der jaren is er veel aan de kwaliteit van deze maaltijden verbeterd en de nieuwe gemodificeerde versies van de MSK doen nu dienst tijdens alle uitzendingen en oefeningen.

Aan weerszijde van de YA-328 staan aanhangwagens welke gebruikt werden bij de Klasse-III pelotons van de Aanvullingsplaats Bataljons. Links staat een pomp-/filter systeem FAUDI die de brandstof, voordat die in de bekende jerrycans of bulkvoertuigen overgepompt werd, zuiverde van water en vuil. Rechts van de YA-328 staat een P-250 poederblusser die ook bij de Aanvullingsplaats Klasse-III gebruikt werd om beginnende brandjes te blussen.

Tegen het gebouw van de Historische Collectie B&T hangen diverse onderdeelsborden van vm. AAT-, Intendance en B&T-eenheden. Ook vinden we tegen het gebouw diverse ornamenten van de Kolonel Palmkazerne, het opleidingscentrum voor alle Intendance militairen. Wie kent niet de manschappenkantine "De Palmpit" of het Onder-Officiershotel en kantine "De Heul". Voor militairen die opgeleid werden als kok/menagemeester moet de naam "Morschpoort" wel heel bekend in de oren klinken. In dit gebouw werden alle militairen opgeleid op de mobiele veldkeuken (MVK). Ook heeft het bord van de Kolonel Palmkazerne een plekje gekregen tegen het gebouw. Van nog verder terug in de geschiedenis is het toegangshek van de voormalige Ripperdakazerne uit Leiden. Voordat de koksopleiding verhuisde naar Bussum, werden alle koks opgeleid op de Koksschool te Leiden.

Met het sluiten van het Voormalige AAT-museum in Stroe zijn veel AAT-ornamenten verhuisd naar Soesterberg en hebben een plekje gevonden voor het gebouw van de HCRB&T. Zo is de oude benaming van de Historische Verzameling AAT tegen de muur geplaats, net zoals de achterkant van een Mercedes Benz van UNPROFOR uit Bosnië-Herzegovina (Rotatie T-10). Ook een grote granieten steen als aandenken aan Rotatie T-9 van het 1 VN (NL/BE) Transportbataljon uit 1994 staat in de tuin. Tijdens het plaatsen van een monument van het Korps Motordiensten van de AAT is deze dusdanig beschadigd, dat die niet meer te herstellen was. Dank zij de inspanningen van de vm. Regiments Commandant, de Lkol van Kuijck, is er door militairen van 101 Geniebataljon uit Wezep een geheel nieuw monument gekomen, welke ook in de tuin staat voor het gebouw van de Historische Collectie B&T.

Een bezoek aan de Historische Collectie B&T is zodoende zeker de moeite waard.